General knowledge - Intelligence and IQ testing

 

1. Intelligence tests are designed to measure ________, while achievement tests are designed to measure ________

A. competence, performance
B. knowledge, aptitude
C. performance, competence
D. aptitude, competence

 
 

2. Reported racial gaps in average intelligence scores are most likely attributable to

A. environmental factors
B. genetic factors
C. unreliable testing methods
D. biased testing methods

 

3. An appealing aspect of the Raven's Progressive Matrices test is that it is ________.

A. believed to be the "best" measure of IQ by most experts
B. easy to administer
C. mostly free of cultural influences
D. the only IQ test approved by the U.S. government to be used in public schools

 

4. Which of the following were Terman's findings as a result of his study of gifted children?

A. more gifted children come from the upper socioeconomic levels.
B. gifted children are emotionally well-adjusted.
C. gifted children are extroverted
D. gifted children are less successful in later life.

 

5. Which of the following provides the strongest evidence of the role of heredity in determining intelligence?

A. the IQ scores of fraternal twins are more similar than those of ordinary siblings
B. the IQ scores of identical twins raised together are more similar than those of identical twins raised apart.
C. the IQ scores of identical twins raised separately are similar
D. the IQ scores of adopted children show relatively weak correlations with scores of adoptive as well as biological parents

 

6. The similarity between the intelligence scores of identical twins raised apart is

A. greater than that between ordinary siblings reared together
B. equal to that between identical twins reared together
C. equal to that between fraternal twins reared together100
D. less than that between children and their biological parents

 

7. Families in the higher socioeconomic levels produce:

A. fewer gifted children.
B. better-educated children.
C. more gifted children
D. more children

 

8. Studies of 2 to 7 month old babies show that babies who quickly become bored with a picture

A. develop into introverted individuals later on in life
B. score higher on IQ tests later on
C. score lower on IQ tests later on
D. develop high degrees of spatial intelligence

 

9. Before which age do IQ tests generally not predict future scores

A. three
B. six
C. nine
D. twelve

 

10. The single most valid measure of intelligence on IQ tests is:

A. adaptive skills
B. episodic memory
C. mathematical reasoning
D. vocabulary

 
Answer Key: 1.A  2.A   3.C   4.A   5.C   6.A   7.B   8.B   9.A   10.D 
 

More quizzes

Quiz 1 - Quiz 2 - Quiz 3 - Quiz 4 - Quiz 5 - Quiz 6 - Quiz 7

 
     

IQ Test Labs 2015

Home | Privacy policy