General knowledge - Intelligence and IQ testing

 
1. In answer to the racial differences found in IQ scores, Sternberg has argued that some black cultures emphasize and train

A. practical rather than analytical intelligence
B. creative rather than practical intelligence
C. musical rather than language intelligence
D. spatial rather than math intelligence
 
 

2. Tests of ____________ measure what an individual will be able to do later, whereas tests of ____________ measure what an individual can do now

A. aptitude; achievement
B. validity; aptitude
C. aptitude; reliability
D. aptitude; achievement

 

3. You have a one-year-old who seems to be delayed in her motor development and you are concerned. Your child’s day care worker suggests that your child be tested to be certain that she is developing normally. Which test would be most appropriate for your child?

A. Stanford-Binet test
B. Bayley Scales of Infant Development
C. WISC-R
D. Raven's Matrices test

 

4. Who supported the theory of a single intelligence score as an index of an individual's mental abilities?

A. Flynn
B. Binet
C. Spearman
D. Wagner

 

5. The Bayley Scales measure

A. the same things as the Stanford-Binet
B. primarily sensory and motor skills
C. verbal skills primarily
D. only physical characteristics such as weight

 

6. A ten-year-old who displays the intelligence of a 12-year-old would have an IQ of

A. 80
B. 90
C. 200
D. 120

 

7. Susan knows her strengths and weaknesses and chooses realistic goals for herself. She is high in which of Gardner's intelligence?

A. interpersonal
B. linguistic
C. intrapersonal
D. contextual

 

8. Modern intelligence tests compute an individual's score as

A. how far the person's performance deviates from the average
    performance of others who are the same age
B. (mental age/chronological age) * 100
C. a percentage of correct answers
D. (chronological age/mental age * 100

 

9. The characteristics of savant syndrome most directly suggest that intelligence is

A. based on socio economic status
B. entirely hereditary
C. a diverse set of distinct abilities
D. fixed at birth

 

10. There appears to be the most amount of consistency for performance of different tasks for ________.

A. all individuals
B. those with high IQ scores
C. those with low IQ scores
D. those with average IQ scores

 
Answer Key: 1.A  2.A   3.B   4.C   5.B   6.D   7.C   8.A   9.C   10.C 
 

More quizzes

Quiz 1 - Quiz 2 - Quiz 3 - Quiz 4 - Quiz 5 - Quiz 6 - Quiz 7

 
     

IQ Test Labs © 2015

Home | Privacy policy