General knowledge - Intelligence and IQ testing

 

1. A factor that ________ the understanding of the genetic versus environmental impacts on IQ is that twins who are separated tend to be placed in ________ households.

A. hinders, similar
B. confuses, dysfunctional
C. furthers, similar
D. furthers, dissimilar

 
 

2. If a test is standardized this means that

A. a person's score can be compared with that of a pre tested group
B. the test is reliable
C. the test is valid
D. the average will always be 100

 

3. Criticisms of Gardner's theory of multiple intelligences ________.


A. pertain to testing and measuring only
B. pertain to testing and measuring, whether these intelligences are skills, and cultural biases
C. pertain to testing and measuring and whether these intelligences are skills only
D. pertain to whether these intelligences are skills only

 

4. Those who define intelligence as academic aptitude are most likely to criticize

A. Gardner's concept of multiple intelligences
B. Sternberg's and Wagner's concept of  practical intelligence
C. the standardization of college aptitude tests
D. the predictive reliability of modern intelligence tests

 

5. Another name for the "self-fulfilling prophesy" as an abuse of IQ test data is:

A. racial/cultural bias
B. gender bias
C. age bias
D. Pygmalion effect

 

6. The formula that was originally used to calculate the IQ was


A. (chronological age/mental age. X 100 = IQ
B. (mental age/chronological age. X 100 = IQ
C.  mental age X (chronological age/100) = IQ
D. (chronological age X mental age ) X 100 = IQ

 

7. Studies show that there is a positive correlation between intelligence and

A. digestion
B. neural processing speed
C. muscle mass
D. telepathy

 

8. Zajonc has proposed a model to explain the impact of family size and birth order on children's IQs. According to his model, early-born children have higher IQs because they


A. get less attention from their parents
B. are more likely to have a varied environment
C. experience a higher than average intellectual environment
D. learn language earlier

 

9. The Cerebral Circumference Index is a measure of intelligence based on the circumference of the head just above the eyebrows. It is most reasonable to assume that the test is

A. reliable but not valid.
B. valid but not reliable.
C. both valid and reliable.
D. neither valid nor reliable.

 

10. Approximately what percentage of individuals will score between  85 and 115 on the WAIS?

A. 94%
B. 74%
C. 68%
D. 10%

 
Answer Key: 1.A  2.A   3.C   4.A   5.D   6.B   7.B   8.C   9.A   10. C 
 

More quizzes

Quiz 1 - Quiz 2 - Quiz 3 - Quiz 4 - Quiz 5 - Quiz 6 - Quiz 7

 
     

IQ Test Labs 2015

Home | Privacy policy